Házas társas

Túlélni egy válást - 7 tanács

2020. november 02. - Házas társas

Ha az ember egy család-centrikus középkorú pasas, 2 gyerekkel (akik az életet jelentik a számára és akikkel minden szabad percét eltölti), akkor a válás egy világvége tud lenni. Egy ember, akinek nincs különösebb hobbija, akinek nincs nagy baráti köre, akinek nincs időigényes és karrirert jelentő munkája (amibe menekülhet), a válás bizony egy valóságos borzalom. A bökkenő ott van, hogy a feleséggel nem működik már a dolog: a feleség megváltozott a hosszú házasság alatt, elhidegült a férjtől és nem érez már iránta semmit. A megoldás az ő számára a válás. A férjnek viszont tragédia, mert a nem működő kapcsolat dacára elviselte a "rossz házasságot" mégpedig a gyerekei miatt, mert állandóan velük lehetett (és rájuk összpontosított). DE nem megy tovább: a feleség válni akar és teljesen új életet kezdeni. És itt jön a túlélés kérdése a férj számára. Teljesen egyedül marad, a gyerekeket elviszi a feleség (neki ítélik, mint az esetek 90 százalékában mindig). 

valas.jpg

kép forrása: egeszsegtukor.hu

Hogyan éli túl az egészet a magára maradt 40 feletti férj, hogyan viseli a hirtelen magányt, az egyedüllétet (az egykor zajos házban), gyerekei nélkül, akiket jóval kevesebbet láthat ezentúl. Hogyan őrzi meg életkedvét, hogyan lehet még újra boldog? A válasz nem könnyű, bevallom még nem jöttem rá, csak tippeket kaptam. Ez a cikk ezekről a bizonyos "tippekről" javaslatokról szól, hátha akad az olvasók közt olyan, aki vagy ugyanebben a cipőben jár, vagy már túlesett egy hasonló eseten.

Nézzük sorban az eddig kapott, olvasott, látott illetve kitalált tippeket, javaslatokat a probléma "kezelésére", hozzátéve, hogy elsődlegesen továbbra is cél marad a gyerekekkel minél több időt eltölteni.

1.) -- Új kapcsolat. Az első amit hallani lehet ilyenkor: csajozz, ismerkedj, keress és találj egy boldogabb, új kapcsolatot. A javaslat előnye: a hirtelen magány elűzésére valóban jó lehet egy új kapcsolat és ha sikerül egy megfelelő társat találni, a hosszú távon is megoldja a válás okozta bajokat. Hátrányok: lelkileg nem biztos, hogy azonnal készen áll rá az ember és egyáltalán nem könnyű véghezvinni, mert vidéken élve nagyon nem könnyű 40 felett az ismerkedés. Egyáltalán hol és hogyan találhat egy 40 feletti pasas megfelelő új társat magának?

2.) -- Kalandok. Amíg az első pont nem valósul meg: keress könnyű kalandokat! Ezzel megint a lelki rész a probléma és újfent az, hogy nehezen kivitelezhető, hiszen egy 40 feletti pasas (like me) nem éppen a pikáns kalandok elsődleges célpontja. Főleg, ha egy közepes vidéki városban él, ahol minden téren jóval szerényebbek a lehetőségek.

3.) -- Hobbi. Amíg az első két dolog nem teljesül válassz időigényes hobbit, figyelmed elterelésére. Ez megoldható lehet, de aki korábban kevéssé foglalkozott az otthonról való eljárással, annak bizony ez sem egyszerű. Aki nem sportol (rendszeresen), nem horgászik, nem jár kocsmába, szórakozóhelyekre, nincs időigényes hobbija, nincs nagy baráti társasága, az mihez kezdjen. Ki lehet persze találni valamit, de mit? 

4.) -- Munka. Temetkezz a munkába! Igen, van, akinek olyan a melója, hogy több munkával többet kereshet, vagy saját cége van és abban kiélheti kreativitását. Ezek az emberek bele tudnak temetkezni a munkába, mely lekötheti őket és elterelheti figyelmüket a válásról és az utána következő magányról. De mi van akkor, ha nem ilyen a munkánk? 

5.) -- Barátok, szórakozás. Legyél barátaiddal, szórakozz rengeteget! Hát igen, a barátok fontosak. De van olyan, akinek nem sok akad, csak egy-két igazán közeli jóbarát, akiknek saját életük van nyilván. Nem mindig érnek rá, magányosan eljárni, pedig csak növeli az elhagyatottság érzését. Amellett költséges is nagyon a dolog, nem beszélve a járványról, mely nagyon nem kedvez az ilyesminek. 

6.) -- Teljes életmód-váltás. Akár ez is bejöhet, ha kivitelezhető. Új lakás, új szokások, új körülmények. Kirángathatja az embert az önsajnálatból egy merőben új élethelyzet, amit részben a válás alapból is biztosít. El kell költözz (többnyire a közös házat eladják), új környéken élsz, így új emberekkel találkozol, máshol vásárolsz stb. Ehhez jöhet még, hogy belekezdesz új szokásokba: ha eddig nem volt kutyád, most tartasz, ha eddig nem kocogtál, most kocogsz, ha eddig nem művészkedtél, blogoltál ... stb, most csinálod. 

7.) -- Extrém dolgok. Olyan tanács is akadt, mely a kifejezetten különleges élményekre fókuszált, mint világ-körüli utazás (aha. Miből), egy jó könyv megírása (ezen valóban lehet gondolkodni) vagy egyszerűen külföldön folytatni (gyerekek nélkül, soha).

Körülbelül ennyi. Ezeket hallottam eddig, de ha tudtok újakat, vagy van ezen a téren tapasztalatotok, akkor nagyon várom a hozzászólások közé! 

***

A bejegyzés trackback címe:

https://hazastarsas.blog.hu/api/trackback/id/tr6416262750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása